Slide 1
Slide 2

Actueel

NCTaal wenst u een Gelukkig Lantaarnfeest!

Zaterdag 11 februari 2017, 07:00

Op de vijftiende dag van de eerste maand van het Chinese nieuwe jaar wordt het Yuanxiao feest (Lantaarnfeest) gevierd.

Het is de laatste dag van de viering van Chinees Nieuwjaar en de eerste volle maan van het jaar. In het oude China werden er op deze dag prachtige ceremonies gehouden en vroeg de keizer aan de god van de hemel, Taiyi, om gunstig weer en een goede gezondheid voor zichzelf en zijn volk.
Een verklaring voor de lantaarns die worden opgehangen bij het Yuanxiao feest wordt gegeven door de volgende legende. Een prachtige kraanvogel daalde vanuit de hemel neer op aarde. Dorpelingen jaagden op de kraanvogel en doodden het dier, niet wetende dat het de favoriete kraanvogel was van de Jade Keizer. Die werd zo boos dat hij van plan was om het dorp met een vuurstorm te vernietigen. Maar zijn dochter waarschuwde hen, en een wijze oude man stelde voor dat iedereen lantaarns moest ophangen, vreugdevuren moest aansteken en vuurwerk moest afsteken. Toen de door de Jade Keizer gestuurde troepen op weg waren om het dorp te vernietigen, zagen ze dat het dorp al in vlammen stond, dus draaiden ze zich om en vertelden dit aan de Jade Keizer. Sinds die tijd steekt men overal in China tijdens het Yuanxiao feest lantaarns aan en vuurwerk af.
Tijdens het Lantaarnfeest worden Tangyuan gegeten, zoete dumplings. De ronde vorm van Tangyuan, geserveerd in een ronde kom, symboliseert de harmonie binnen de familie.
Vroeger was het Lantaarnfeest ook een gelegenheid voor jonge mensen om, onder het toezicht van een chaperonne, een partner te vinden. Daarom wordt het ook wel de Chinese Valentijnsdag genoemd. (Eigenlijk is het Qixi feest op de zevende dag van de zevende maand op de maankalender de dag voor geliefden)